Ortograme

Ați venit unde trebuie dacă vreți să scrieți corect ortogramele limbii Romane

Ortograme diverse chinuie mai toți copiii și destul de mulți adulți. Să scriu sau sau s-au? Oare cum e corect? Sai sau sa-i? Sar s-ar? Nai n-ai? Mai m-ai?

Of… și dacă mă gândesc la testele de evaluare, la teste de clasa 2 a unde ortogramele nu pot lipsi, la fișele de lucru …. ortogramele astea sunt treaba serioasă!

www.ortograma.ro este un site unde să descoperiți ușor cum se scriu corect ortogramele, aveți la îndemână o lista cu toate cele 15 ortograme uzuale precum și fișe de lucru cu ortograme pentru elevi, părinți și profesori.

Fișe de lucru cu ortograme, teste de romana clasa 2, teste evaluare clasa 2, teste de gramatica, foi de lucru, dar și teste și foi de lucru pentru clasele 1-4 sunt secțiuni ale siteului menite să vă ușureze cât mai mult învățarea prin stilul lejer, simplu și clar abordat.

Fiecare ortograma are o secțiune dedicată unde se explică scrierea corecta și de unde se pot downloada multe fișe și foi de lucru ce cuprind exerciții pentru fixarea celor învățate. Tot acolo se găsesc și rezolvările tuturor exercițiilor.

Când ortogramele sunt predate la școală profesorul sau părintele poate imprima sau downloada fișierele cu exerciții și rezolvările lor și le poate folosi ca și exerciții suplimentare cu ajutorul cărora copilul fixează materia pentru întreaga viața. Varietatea suficientă a problemelor și limbajul simplu ajută elevii să nu se plictisească. Foile de lucru sunt un excelent material didactic atât pentru profesori cat și pentru părinții atenți la performantele școlare ale copiilor lor.

Dacă aveți propuneri, doriți să publicați exerciții pe temele date sau dacă aveți nelămuriri sau întrebări vă rugăm lăsați comentarii la secțiunile vizate.

Bine explicate și testate prin fișe de lucru, ortogramele sunt simple și scrierea lor corecta este naturala pentru toți cei ce vor exersa.

16 răspunsuri la Ortograme

 1. Vasile Ardeleanu spune:

  Buna ziua!
  Ideea o gasesc foarte buna. Nu numai pentru copii, ci si pentru cei in varsta, caci pe parcurs regulile ortografiei s-au schimbat.

  De exemplu, pe vremea mea se scria aproape numai cu i din i. Acum se foloseste foarte des i din a. Ma puteti ajuta in acest sens?

  Multumesc anticipat!

  Cu stima,

  V. Ardeleanu, Augsburg

  • ortograma spune:

   Buna ziua!

   Mulţumesc pentru apreciere.
   In ceea ce priveşte scrierea cu î din i sau î din a regula zice că:

    î se foloseşte
    la începutul cuvintelor ex.: învăţător, început, a întreba etc. (e greşită scrierea: ânvăţător, ânceput, a ântreba)
    cât şi
    la sfârşitul cuvintelor: a coborî, a hotărî, a urî (e greşitâ scrierea a coborâ, a hotărâ, a urâ);

    Excepţii: dacă un cuvânt care începe cu î primeşte un prefix, atunci î rămâne î, chiar dacă acum apare în interiorul cuvântului: început – neînceput; înţeles – neînţeles.
    dacă î apare în interiorul cuvintelor compuse, în care al doilea element începe cu î, de ex., bineînţeles;

   â se foloseşte doar în interiorul cuvintelor (pământ, cuvânt, tânăr, când etc.)

   Vă doresc o zi buna,

   Iulia

 2. constanta tudor spune:

  In sfarsit, o idee stralucita pentru salvarea limbii noastre!

  Ce ne puteti spune despre „si” folosit in loc de „in calitate de” sau simplu „ca”in exemple de tipul „ca si profesor”, „ca si politician”) nefiind vorba aici de o alaturare dizgratioasa de sunete, de o cacofonie
  Din cate am invatat, si nu stiu ca Academia Romana sa fi admis folosirea lui lui si in exemple ca acestea.

 3. Gabriel Stoica spune:

  Felicitări

 4. Mihaela spune:

  Bună ziuz!
  Felicitări pentru idea de a ajuta părinţii,elevii si pentru cei ce doresc să scrie corect!!

 5. Daniela spune:

  Eu am o nelămurire mai veche. Verbele de conjugarea IV care se termină cu î (ex: a pârî, a hotărî, a vârî, a târî, etc.) la conjugare păstrează î sau acesta se transformă in â? Ex: pârâtă sau pârîtă; coborît sau coborât; doborît sau doborât; etc. Mulţumesc.

 6. alexandra spune:

  nmultumesc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  nota 1,1 mrs din nou va multumesc multm si anticipat ca vasile ardeleanu

 7. sincer va multumesc ca m-ati ajutat am avut de scris 100 de propozitii cu fiecare ortograma existenta daca va vine sa credeti ce profesoara nebuna mai am si eu auzi 100 cu fiecare mrs mult si anicipat ca vasile ardeleanu

 8. DIANA spune:

  VAI DAR EU NU AM GASIT TEXTE CU ORTAOGRAME SA EXERSEZ!

 9. DIANA spune:

  UNDE POT GASI TEXTE?

 10. elena spune:

  Buna, cum pot atrage atentia unui intelectual cu care corespondez pe mail referitor la greselile de ortografie ? Imi scrie i-ti dezlegat , i-mi la fel , multumesc !

 11. bucur teodora spune:

  foarte folositor in viata

 12. Alyna spune:

  Daniela se scrie i doar la inceput si al sfarsit
  In rest se scrie i din a

 13. FOARTE TAREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>